ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Θοδωρή Αμπαζή, εγκαινίασε την περίοδο 2012/13 ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης λυρικών τραγουδιστών, σε συνεργασία με την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων». Η ομάδα των ταλαντούχων νέων τραγουδιστών που επιλέχθηκε κατόπιν ακροάσεως για να στελεχώσει το πρώτο έτος του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου παρακολούθησε έναν πλήρη κύκλο σεμιναριακών μαθημάτων από διακεκριμένους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών. Εκτός από τη μελέτη της τεχνικής του λυρικού τραγουδιού, το Εργαστήριο περιέλαβε σεμινάρια υποκριτικής, κίνησης, ξένων γλωσσών, μουσικών δεξιοτήτων, ιστορίας και μορφολογίας του μουσικού θεάτρου, φιλοδοξώντας να προσφέρει στα μέλη του τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να είναι ανταγωνιστικοί σε ακροάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να ενταχθούν με επιτυχία στο στίβο της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, το Εργαστήριο προσέφερε στους νεαρούς λυρικούς καλλιτέχνες την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα διδάγματά τους στην πράξη, πάνω στη σκηνή του θεάτρου, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή βάση που θα του επέτρεπε να παράγει παραστάσεις μουσικού θεάτρου με τοπικές δυνάμεις. Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν το Μάρτιο του 2013, όταν οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου παρουσίασαν στο θέατρο Απόλλων εκτενή αποσπάσματα από την όπερα του Μότσαρτ Οι γάμοι του Φίγκαρο σε μουσική διεύθυνση του Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η πρώτη πλήρης μουσικοθεατρική παραγωγή στελεχωμένη με τα μέλη του Εργαστηρίου ήταν η πρώτη σύγχρονη αναβίωση της ξεχασμένης οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Σατανερί, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2014 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Υπεύθυνος σπουδών του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου ήταν ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός. Δίδαξαν επίσης οι Θοδωρής Αμπαζής, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Φωτεινή Κωστοπούλου, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Δημήτρης Τηλιακός, Ιωάννα Φόρτη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος κ.ά.

http://www.dipethepatras.gr/el/musictheatreworkshop/