ΦΡΑΣΗ=ΔΡΑΣΗ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ EΡΜΗΝΕΙΑΣ ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

11 Νοεμβρίου 2010

Μια νέα, σπουδαία γενιά λυρικών ερμηνευτών βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας, μια γενιά που αντιλαμβάνεται πως το μέλλον της όπερας δεν βρίσκεται στην τυφλή αναπαραγωγή απαρχαιωμένων προτύπων, ούτε στην παπαγαλία επινοημένων «παραδόσεων».

Η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», επιχειρώντας να συμβάλει στην προσπάθεια του εκκολαπτόμενου –ή προχωρημένου– λυρικού τραγουδιστή να κατευθύνει τις φωνητικές του δυνατότητες προς το φυσικό τους τέρμα, τη σκηνή του θεάτρου, εγκαινιάζει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα για την καλλιτεχνική περίοδο 2010–2011 με τον πρώτο κύκλο της δεύτερης περιόδου της σειράς σεμιναρίων «Φράση=δράση».

Φράση=δράση² – Σεμινάρια ερμηνείας της όπερας
Β’ περίοδος – 1ος κύκλος (Οι γάμοι του Φίγκαρο): 10–12 Δεκεμβρίου 2010
Knot Gallery, Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου, Αμπελόκηποι

Μετά την επιτυχία των σεμιναρίων της περιόδου 2009–2010, ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός (Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος, Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα) και ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος (Η φάρσα της οδού Γούλγουορθ, Ευτυχισμένες μέρες) επανέρχονται στη σειρά «Φράση=δράση». Στηριγμένοι, αυτή τη φορά, σε μια σειρά από διάσημα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, οι δημιουργοί του Τροβατόρε στο BIOS θίγουν ζητήματα όπως η δραματουργία του μουσικού έργου, η φραστική και η εκφορά του λόγου, η δράση και η απεύθυνση στην όπερα, αποσκοπώντας να καταδείξουν τη θεμελιακή αλήθεια του λυρικού θεάτρου: ότι, στα μεγάλα έργα της όπερας, μουσική και θέατρο είναι ένα.

Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου, αφιερωμένος στη μελέτη του έργου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Οι γάμοι του Φίγκαρο (Le nozze di Figaro, 1786), θα λάβει χώρα στη Knot Gallery (Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου, Αμπελόκηποι) στις 10–12 Δεκεμβρίου. Ο ανώτατος αριθμός ενεργών συμμετοχών είναι τα έξι (6) ή επτά (7) μέλη. Κάθε ενεργά συμμετέχων θα κληθεί να έχει μελετήσει και να ερμηνεύσει οπωσδήποτε ένα σολιστικό και ένα ομαδικό κομμάτι από το έργο του Μότσαρτ. Ο ακριβής προγραμματισμός του σεμιναρίου θα εξαρτηθεί από την τελική σύσταση της ομάδας των συμμετεχόντων, και θα ανακοινωθεί στους επιλεγέντες ως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Η παρουσία των ενεργών μελών είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου. Το σεμινάριο είναι επίσης ανοιχτό σε ακροατές.

Οι ενδιαφερόμενοι για ενεργό συμμετοχή παρακαλούνται να αποστείλουν τα ακόλουθα στοιχεία στο φαξ 211 2211423 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info[at]thebeggarsoperas.gr το αργότερο ως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου:
(α) το βιογραφικό τους σημείωμα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους
(β) τον τύπο φωνής και το(υς) ρόλο(υς) από τους Γάμους του Φίγκαρο που δύνανται να ερμηνεύσουν (σημειώνεται ότι θα προκριθούν υποψήφιοι που διατίθενται να τραγουδήσουν και τους μικρότερους ρόλους)
(γ) μία σύντομη παράγραφο στην οποία να διατυπώνουν τις προσδοκίες τους από το σεμινάριο.

Η κριτική έκδοση της παρτιτούρας των Γάμων του Φίγκαρο βρίσκεται online στη διεύθυνση http://dme.mozarteum.at/DME/nma/nmapub_srch.php?l=2. Για το σεμινάριο δεν απαιτείται η παρουσία συνοδού στο πιάνο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 12 ώρες
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, 12.00–16.00
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 12.00–16.00
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 11.00–15.00
ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ενεργά μέλη: 140€ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%)
Ακροατές: 10€ ανά ημέρα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στο τηλ. 694 9554720, Δευτέρα–Παρασκευή 12.00–18.00.

Χορηγός επικοινωνίας: culturenow.gr